Telefon: 0544 204 61 82
e-mail: adanaterapi01@gmail.com

Ülkemizde ve Adana’da Vajinusmus klinikleri

vajinusmus tedavisi. vajinusmus nasıl tedavi edilir

Ülkemizde ve Adana’da Vajinusmus klinikleri

ÜLKEMİZDE VE ADANA’DA VAJİNİSMUS
Derya SEYDİOĞLU

   Ülkemizde birçok insan, vajinismusu ancak kendi başlarına geldiğinde tanıştığını ifade etmektedirler. Vajinismus, yaşanılan durum şoku sonucunda hastalık haline dönüşmektedir. Vajinismus, nedenleri farklı gözükse de genellikle psikolojik nedenlere bağlı olarak açıklanan bir hastalıktır. Ancak ağrılı cinsel ilişkilerin tamamının nedeni vajinismus değildir. Konunun uzmanları hekimler ve klinik psikologlar birkaç seansta yardımcı olarak sorunun çözüme kavuşmasını sağlayabilirler.

   Cinsel terapi danışmanlıklarına yapılan başvuranların % 44-73 arasında ana problem vajinismustur. Toplumun geneline bakıldığında ise her 10 kadının birisi bu problemi yaşadığını göstermektedir. Bu yüksek görülme sıklığında Türk kültüründeki cinsel değerler, cinselliğin anlamı, cinsel ilişkinin tanımı, cinsel işlev bozukluğunun algılanması gibi bazı özellikler yer almaktadır. Günümüz koşullarından internet üzerinden Türkiye geneli arama motorunda 29 Eylül 29 Ekim arası 100 üzerinden yüzde 78-100 arasında aratma gerçekleşmiştir. Bu aratmaların büyük çoğunluğu doğu bölgelerinde gerçekleşmiştir (2020).

   Danışmanlarım bana sık olarak yönelttikleri sorular arasında “vajinismus olabilir miyim, vajinismus belirtileri nedir, genetik bir hastalı mıdır, ameliyat ile ilişebilir miyim?” gibi sorular ile durumlarını merak etmektedirler. İlk oturumda anlaşılabilir bir durum olduğunu belirtebilirim. Fakat danışanın açık ve şeffaf olması koşuluyla gerçekleşebilir. Sorunun çözümü de buna bağlıdır. Kısacası kişiden kişiye değişiklik gösteren bir tedavi sürecini içinde barındırmaktadır. 

   Vajinismus, İleri derecede korku nedeniyle vajinal bölgesindeki kasları kontrol dışında çok fazla kasılması sonucunda cinsel ilişkinin gerçekleşememesi ya da zorlanma ile ağrılı ve sancılı bir şekilde gerçekleşme halidir. Korkular o kadar yoğun yaşandığında kişi eşiyle sevişme sonrası bırakın deneyip kasılmayı, cinsel birleşmeyi denemeyi dahi düşünemez ve bu şekilde kendini kapatmaya ve korumaya almış olur. Kısaca ilişkiye girmekten korkma, penisin vajinaya giriş anında duyulan aşırı ağrı, penisin vajinaya girememesi sorunları ile karşı karşıya kalmak denilebilir.

   Vajinismus belirtileri gösteren kadınların eşlerinde de zaman içerisinde erken boşalma ve ereksiyon sorunları (sertleşme azlığı) ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden sorun aslında bir çift problemidir.

Vajinismus belirtileri nelerdir?

   Vajinismus sadece cinsel ilişki sırasında kendisini göstermez. Vajinismusun başka belirtileri de olabilir. Belirtilerini kısaca şu şekilde maddeler halinde yazılabilir:

  1. Cinsel ilişkilerin zor ve sancılı gerçekleşmesi,
  2. İlk bir veya birkaç zorlu cinsel ilişkiden sonra ilişkiye girememe,
  3. İlişki sırasında eşi reddetme,
  4. Cinsel ilişkinin az olarak gerçekleşmesi (vajina içine penisin az bir kısmının girebilmesi),
  5. Cinsel ilişkiden korkma ve hiç birleşmeyi denememe,
  6. Vajina içine dokunamama,
  7. Jinekolojik ve üroloji muayenelerden korkma ve çekinme, masaya çıkamama
  8. Genital alana bakamama, dokunamama,
  9. Genital bölgeye dokundurmama, eşin yanında çıplak kalamama, utanma,
  10. Farklı cinsel pozisyonlara açık olmama, birkaç pozisyonla sınırlı kalma,
  11. Genelde cinsel haz eksikliği, uyarılma azlığı, vajinal kuruluk gibi şikâyetler,

Tüm bu şikâyetler vajinismus belirtileri arasındadır.

Vajinismus Tedavisi 

   Vajinismus hastalığı genellikle psikolojik sebeplere bağlı nedenlerden kendi kendine tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. kesinlikle hasta ve eşi bir hekime ya da cinsel terapiste birlikte danışmaları gerekmektedir. 

   Hekimin uygun görmesi ile birlikte cinsel terapi seansları düzenlenebilir. Vajinismus tedavisinde davranışsal terapiler uygulanabilmektedir. Vajinismus hastaları, doğru tedavi yöntemleriyle cinsel mitler nedeniyle oluşan kaygı ve korkuyu yenebilir ve sağlıklı bir cinsel hayata sahip olabilir.

   Bunların yanı sıra vajina girişini rahatlatacak bir takım egzersizler ve uygulamalar tavsiye edilebilir. Bunları aşamalı olarak sırlayalım ;

  • Gevşeme
  • Bilişsel yeniden yapılandırma
  • Bedeni keşfetme
  • Aşk kasları
  • İdeal ortamın oluşturulması
  • Duygusal odaklanma
  • Zihinde canlandırma
  • Vajinal girişe hazırlık
  • Cinsel birleşme
  • Hazza odaklanma (KEÇE, 2020)

   Vajinismus bir aile problemi olarak ele alınmalıdır. Eşler uzun zaman bu durumu yaşarlarsa uzaklaşma ve birbirlerinden kopmasına neden olabilir. Vajinismus, için doktor ve cinsel terapistten yardım almaktan çekinilmesi durumunda, çiftlerin kendi kendilerine deneyerek çözüm bulabileceği bir rahatsızlık değildir. Bununla beraber, uzun süre yapılan denemeler cinsel ve duygusal travmalara neden olabilmektedir. Uzun bir süre boyunca tedavi edilemeyen vajinismus durumlarında, erkeğin de cinsellikle ilgili algısı değişerek sertleşme bozuklukları gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Kaynakça

https://trends.google.com/trends/explore?date=today%201-m&geo=TR-04&q=Vajinismus. (2020, ekim 29). https://trends.google.com/trends/explore?date=today%201-m&geo=TR-04&q=Vajinismus. adresinden alındı

KEÇE, C. (2020). 10 ADIMDA VAJİNİSMUS TEDAVİSİ. PUSULA.

 Aile Danışmanı Derya SEYDİOĞLU Aile ve Çift danışmanlığı, Cinsel Terapist,  Çocuk Ergen Genç danışmanlığı, Aile ve Yaşam Koçluğu, Eğitim Koçluğu, Tercih Danışmanlığı ve Bireysel Danışmanlık kapsamında Danışmanlık hizmeti vermektedir.

ADRES:
Çınarlı
 Mahallesi Atatürk Caddesi Özülkü iş merkezi Kat:14  D:2 – 3  (Özel Adana Hastanesi Üstü) SEYHAN / ADANA                          
       Randevu Almak İçin Arayınız

0544 204 61 82 ve 0322 234 9 234