Telefon: 0544 204 61 82
e-mail: adanaterapi01@gmail.com

ANNE BABASI BOŞANMIŞ ÇOCUĞUN PSİKOLOJİSİ VE YAPILMASI GEREKENLER

ayrılan eşlerde çocuğun, erkek çocucuğun, kız çocuğun psikolojisi

ANNE BABASI BOŞANMIŞ ÇOCUĞUN PSİKOLOJİSİ VE YAPILMASI GEREKENLER

ANNE BABASI BOŞANMIŞ ÇOCUĞUN PSİKOLOJİSİ VE YAPILMASI GEREKENLER

(KLİNİK PSİKOLOG MİHRİBAN TAŞPINAR)

Klinik Psikolog Mihriban Taşpınar ilk, orta ve lise eğitimlerini Adana’da tamamladıktan sonra İstanbul’da psikoloji eğitimi görmüştür.  Ardından Üsküdar Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji yüksek lisansını tamamlamış ve Uzman Klinik Psikolog unvanına sahip olmuştur. Bugüne kadar çeşitli alanlarda çalışmalar yürütmüş olan Mihriban Taşpınar şu anda Çalışma Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı Özel Adana Aile Danışmanlık Merkezinde uzman psikolog olarak çalışmaktadır. Siz de ihtiyacınız olması durumunda asistanını arayıp randevu alabilirsiniz.

Aile, kadın ve erkek bireylerin bir araya gelerek oluşturdukları evlilik sonucunda, çocukların da dahil olduğu toplumun en küçük birimidir. Ailenin gelişiminde bireylerin rolü oldukça büyüktür. Bireyler arasında yaşanan sorunlar neticesinde bu gelişmede zaman zaman aksaklıklar meydana gelebilmektedir. Toplum sağlığı açısından evliliklerin sürdürülmesi gerektiği inancı bizim toplumumuzda da oldukça yaygındır. Ancak boşanmanın kaçınılmaz olduğu durumlar da olabilmektedir. Bu durumdan en fazla etkilenenler de şüphesiz çocuklardır. Ancak sadece çocuklar için sürdürülen evlilik sanılanın aksine çok ender işe yaramaktadır. Bazen ayrılmamak çocuklara boşanmaktan daha çok zarar verebilmektedir.

Anne babası boşanmış çocukların birçoğunda kendini suçlama söz konusu olmaktadır. Bunun dışında korku, öfke, üzüntü, kaygı, gerileme, okul başarısında düşüş, sosyal geri çekilme gibi olumsuz durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu süreçte çocuğun ihtiyacı olan şey anne ve babanın varlığıdır. Yaşanılan sorunların önüne geçebilmek için boşanma durumu çocuğa yaşına uygun şekilde anlatılmalıdır. Bu açıklama gerçekleştirilirken doğruyu söylemek oldukça önemlidir. Kendisine yalan söylenilen ve yalan söylendiğini anlayan çocuğun anne babasına ve çevresine olan güven duygusu sarsılacaktır.

Boşanma durumunun çocuğa anne baba ile birlikte anlatılması uygundur. İzlenilmesi gereken yol öncelikle ebeveynlerin her ikisinin de çocuklarını sevdiklerini ve ne olursa olsun bunun değişmeyeceğinin dile getirilmesidir. Artık aynı evde yaşamayacak oluşları yine yaşına uygun şekilde anlatılmalıdır. Çocuğun kaygısını azaltmak adına sevgi mesajlarının verilmeye devam edilmesi önemlidir. Nerede kalırsa kalsın diğer ebeveyn ile iletişiminin kopmayacağı bilgisi verilmelidir. Anne babanın bir araya gelmesini engelleyecek herhangi bir durum varsa bu konuşma ayrı ayrı da yapılabilir. Önemli olan çocuğun duygularını önemsemek ve eşler arasındaki problemi ne olursa olsun çocuğa yansıtmamaktır.

Anne babanın boşanmasının tek başına çocuk üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağı unutulmamalıdır. Anne babası boşanmış çocuğun psikolojisinin iyi olması boşanma sürecinde anne babanın çocuğa olan tutumuyla yakından ilişkilidir. Bu süreçte çocuğun yaşadığı her duygu normaldir. Önemli olan bu duyguların anne baba tarafından görülmesi ve çocuğa yansıtılmasıdır. “Bizim boşanmamızın seni üzdüğünün farkındayım. Yaşadığın üzüntüyü ve kaygıyı anlıyorum. Bu yaşadıkların çok normal” demek yansıtma yapmaya bir örnektir.

Tüm bu süreci çocuğun ve ailenin tek başına kendi yöntemleriyle ele alma şekli uzun vadede sorun çıkarabilmektedir. Süreci daha etkin kullanmak ve çocuğuma boşanma aşamasında nasıl davranmalıyım, çocuğumun bu süreçte psikolojisi nasıl, çocuğum boşanma sürecinden çok etkilenir mi, çocuğumun boşanmaya bakış açısı nasıl? gibi sorulara doğru cevap bulabilmek ve sorunların üstesinden sağlıklı bir şekilde gelmek adına profesyonel destek almak faydanıza olacaktır.

Siz de bu ve benzeri problemlerinizle baş etmek için Uzman Psikolog Mihriban TAŞPINAR’dan randevu alabilirsiniz.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG MİHRİBAN TAŞPINAR

Bilgi ve Randevu: 0322 234 9 234 ve 0544 204 61 82