Cinsel Terapi Merkezi Adana
Cinsel Terapi Merkezi Adana
Cinsellik; psikolojik, sosyolojik, fizyolojik yönleri olan, insanın doğuştan getirdiği cinsiyete ait özelliklerin tümünü içine alan bir kavramdır. (Kişinin cinsiyeti, cinsel kimliği, oturuşu, saç şekli…) Dolayısıyla cinsellik, bireyin yalnızca üreme organlarını değil, insan olarak sahip olduğu tüm özelliklerini yansıtmaktadır. Cinselliğin, insanın bireysel varlığını devam ettirmek için yaşamsal bir işlevi olmasa da, yaşam kalitesini oluşturan ögeler arasında önemli yeri vardır ve cinsellik insan yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır.
Çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde her bireyde cinsellik ve cinsel davranışa ilişkin düşünceler gelişir. Bireyin cinsel davranışının gelişimindeki en önemli unsur, bireyin içinde yetiştiği kültürel yapının, toplumun cinselliğe karşı bakış açısıdır. Ne yazık ki toplumumuz, sosyal ve kültürel yapısı itibarıyla, cinselliğin tabu olarak görüldüğü ve cinsel konuların açık olarak konuşulmadığı toplumlardan biridir. Hayatın oldukça içindeyken ve önemli bir fizyolojik ihtiyaçken toplumumuzda ciddi ve edepli konuşmalarda cinselliğe yer verilmemekte ve cinselliğin konuşulması ayıp olarak görülmektedir. Cinsel alandaki bu yasakçı zihniyet toplumumuzda batıl inanç ve mitleri arttırmakta, bu durumda bireylerde cinsel problemlere neden olmaktadır.
Ülkemizdeki görülen cinsel problemlerin batıl inançlar dışındaki bir diğer sebebi ise cinsel eğitim konusundaki eksiklik ve bilgisizliktir. Bu yüzden cinsel terapistlerin öncelikli amacı bireyleri cinsellik konusunda eğitmek ve cinsel terapi ile çiftin yanlış bilgilerini düzelterek bunları yaşamlarına aktarmalarını sağlamaktır.
CİNSEL TERAPİ NEDİR?
Cinsel işlev bozukluklarından kaynaklanan ruhsal dengede meydana gelen bozuklukları düzeltmek, cinsellikle ilgili yetersiz, yanlış bilgi ve inançları düzeltmek, cinsel mitler hakkında bilgilendirme yapmak, mevcut sorunlar ve ileride oluşabilecek sorunlarla ilgili çifte/bireye yardımcı olmak, çifte/bireye yeniden cinsel eğitim vermek, çiftlerin/bireylerin kendilerini tanımalarını sağlamak, cinsel çatışmaları çözümlemek, çatışmalardan doğan kaygı ve gerilimleri azalmak, çiftler arasındaki ilişkileri iyileştirip, olgunlaştırmak için kullanılan tüm teknik ve yöntemlere cinsel terapi diyebiliriz.
CİNSEL TERAPİST NE YAPAR?
Cinsel terapide terapist /psikolog öncelikle cinsel sorun yaşayan kişilere sorular sorarak sorunların kaynağını öğrenmeye çalışır. Eğer yaşanan cinsel problemlerin temeli fiziksel nedenlerden kaynaklanıyorsa cinsel terapist danışanı üroloji ya da jinekoloji gibi ilgili alanlara gerekli yönlendirmeleri yapar. Cinsel problemler psikolojik temelli ise cinsel terapist bir cinsel terapi programı hazırlar. Bu program uygulanmaya başlanır. Cinsel terapist, kesinlikle bir kadını ya da erkeği fiziksel olarak muayene etmez, cinsel organlarına dokunmaz.
Cinsel terapi seanslarının bir kısmında çift bir arada, bir kısmında ise ayrı ayrı olarak terapiye alınır. Kişiye veya çifte çeşitli ödevler verilir. Ödevler kolay anlaşılan ve kolayca uygulanan ödevler olup, nasıl yapılması gerektiği her seansta terapist/ psikolog tarafından anlatılır. Ödevler arasında çeşitli nefes, gevşeme, dokunma egzersizleri, odaklanma, odaktan uzaklaşma, duyusal egzersizler bulunmaktadır. Cinsel terapide başarı tamamen kişinin veya çiftin ev ödevlerini yapmasına bağlı olup, ödevler terapistin anlattığı şekilde yapıldığında kesin olarak çözüme ulaşılmaktadır.
CİNSEL TERAPİDE ELE ALINAN KONULAR NELERDİR?
Her terapide olduğu gibi cinsel terapide de gizlilik esastır. Ancak cinsel terapide ele alınan konular bireyin/çiftin mahrem konuları olduğundan gizlilik daha da önem kazanmaktadır. Bu sebeple cinsel terapi seanslarında cinsel terapistle paylaşılan tüm bilgiler gizli tutulur. Uzman Psikolojik Danışman & Cinsel Danışman Cinsel Aile Danışmanı özellikle bu hususta oldukça dikkatli davranmaları gerekmektedir.
Cinsel terapi, sertleşememe veya sertleşmeyi devam ettirmekte güçlük çekme, orgazm olamama, erken boşalma, vajinismus, ağrılı cinsellik yaşama (disparoni), cinsel isteksizlik gibi cinsel problemlere ek olarak mastürbasyon, fanteziler, cinsellikten zevk alamamak, kendini ifade zorluğu ve yetersiz/yanlış bilgi konularında bireye/çifte çözümler sunar.
CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU NEDİR?
Hem kişiye hem çifte cinsel ve günlük hayatında sıkıntıya yol açan, çiftin evlilik ve yaşam kalitesini düşüren, cinsel birleşmeyi zorlaştıran, cinsellikten zevk almayı engelleyen sorunlara cinsel işlev bozukluğu denir.
Cinsel işlev bozuklukları, cinsel ilişkinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkarak bazen eşlerden birinin, bazen her ikisinin cinsel haz almasını engellerken, bazense eşlerden birinin olumsuz bedensel hisler (ağrı,acı,sancı gibi) hissetmesine neden olmaktadır.
Sıkça karşılaşılan cinsel işlev bozukluları; Vajinismus, Cinsel Uyarılma Bozukluğu, Orgazm Bozukluğu, Cinsel İsteksizlik, Erken Boşalma, Sertleşme (Ereksiyon) Bozukluğudur.
KADINLARDA GÖRÜLEN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI
- Cinsel İsteksizlik
- Cinsel Uyarılma Bozukluğu
- Cinsel Tiksinti Bozukluğu
- Vajinismus
- Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni)
- Orgazm Bozukluğu
ERKEKLERDE GÖRÜLEN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI
- Cinsel İsteksizlik
- Cinsel Tiksinti Bozukluğu
- Erken Boşalma
- Orgazm Bozukluğu
- Sertleşme Bozukluğu
CİNSEL TERAPİLERDE BAŞARI ORANLARI YÜKSEK MİDİR?
Cinsel terapi de başarı oranı oldukça yüksektir. Cinsel terapiye en iyi ve en kısa sürede yanıt veren bozukluk kadın cinsel işlev bozuklukları arasında en sık görülen vajinismustur. Bir diğer başarı oranı yüksek olan kadın cinsel işlev bozuklu, Disparoni (ağrılı cinsel ilişki) tedavisidir ve tedavisi vajinismus tedavisine benzerdir. Ancak cinsel istek bozukluğu tedavisinin cinsel terapiye yanıt oranı diğer cinsel sorunlara göre daha düşüktür.
CİNSEL TERAPİDE DÜZELEN CİNSEL SORUNLAR NÜKS EDER Mİ?
Cinsel problem ile başvuran bir hastanın tedavisi tamamlanmış ise sorunun tekrarlama olasılığı bulunmamaktadır. Ancak tamamlanmamış ya da yarım bırakılmış cinsel terapilerde cinsel sorunlar nüks edebilir. Tekrar terapiye alındığında ise hastada depresyon, motivasyon eksikliği nedeniyle tedavi süresi uzayabilir. Ayrıca tedavisini başarıyla tamamlayan bir hasta ilerleyen yaşlarda fizyolojik nedenlerden kaynaklı tekrar aynı cinsel problemi yaşayabilir. Örneğin; daha önce sertleşme bozukluğu nedeniyle tedavi edilmiş olan bir hastada ileri yaşlarda şeker hastalığı veya kalp damar hastalığı gibi bedensel hastalıklar nedeniyle tekrar sertleşme bozukluğu gelişebilir.
Cinsel yaşamınızda sorun olduğunu fark ettiğinizde vakit geçirmeden Uzman Psikolojik Danışman & Cinsel Danışman Cinsel Aile Danışmanımız ile görüşebilirsiniz. Erken müdahale hem sizi çözüme ulaştıracak, hem de eşinizle ilişkinizin zarar görmesine engelleyecektir. 10 yıldır bu konular üzerinde çalışmakta olan Uzman Psikolojik Danışman & Cinsel Danışman Cinsel Aile Danışmanımız bugüne kadar tüm danışanlarından olumlu sonuçlar almıştır ve almaya devam etmektedir.