Telefon: 0544 204 61 82
e-mail: adanaterapi01@gmail.com

KORONA GÜNLERİNDE DİKKAT! PANİK ATAK VE OKB(OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK) KAPINIZA DAYANMASIN

Recognize Obsessive Compulsive Personality Disorder Step 24

KORONA GÜNLERİNDE DİKKAT! PANİK ATAK VE OKB(OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK) KAPINIZA DAYANMASIN

KORONA GÜNLERİNDE DİKKAT! PANİK ATAK VE OKB(OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK) KAPINIZA DAYANMASIN

Son günlerde herkesin gündeminde bilindiği üzere KORONA VİRÜS var. Küçükten büyüğe herkes bu konuyu konuşuyor. Bu konuşmalar doğal olarak endişe ve kaygıya neden olabiliyor.

Aslında her bireyin bu ve bu gibi insan hayatını tehdit eden durumlarda kaygı ve endişe yaşaması normal kabul edilmektedir. Bu hissedilen kaygı, endişe, panik durumu kişinin yaşam akışının kalitesini olumsuz yönde etkiler ve hatta işlevselliğini sürdüremez hale gelirse işte o zaman normallikten söz edilemez.

Aslında hassas, duygusal ve duyarı bireyleri bu gibi durumlar daha fazla etkilemekte çünkü onlar sanki bu zorluklara kendileri maruz kalmışçasına duygusal tepkiler gösterir, kaygılanır, sarsılır. Kendi başlarından geçmese bile örneğin deprem, sel felaketi, savaş gibi durumları kendisi yaşamışçasına hisseder ve bu sebepten duyguları da buna göre değişir.

Tüm bu durumlardan kaynaklı kişilerin günlük hayatı etkilenmiş durumda, dışarı çıkmada sorun yaşıyorlar, toplu taşıma araçlarına binmemeyi tercih ediyorlar, hatta iş yaşamları bile zorunlu ara vermeden dolayı sekteye uğramış oluyor. Bu durumlarda insanın duygu durumunu etkiliyor. Çünkü yolunda giden durumlar plansız bir şekilde sekteye uğruyor ve kişiler maddi manevi hazırlıksız yakalanmış oluyorlar.

Bu Kadar Kaygılanmanın Nedeni Aslında 

Bireylerin bu virüse karşı bu kadar kaygılanmalarının en büyük nedeni hesapsız, plansız ve tahminden daha fazla kişiyi etkilemiş olması. Ayrıca hali hazırda bilimsel olarak kanıtlanmamış, kesin bir tedavisi olmadığı için bireylerde 2 kat daha fazla tedirginlik uyandırmaktadır. Bunlarla birlikte kişide stres, anksiyete, panik atak, özgül fobi, obsesif kompülsif bozukluk, uykusuzluk gibi psikolojik sorunlara davetiye çıkarmaktadır.

OKB li bireyler günlük yaşamlarında mikrop kapma riskine karşı zaten kaygılanıp normal üstü bir şekilde önlem alan kişiler. Korona virüsü ile birlikte bu kişilerde de endişeli, kaygılı ruh halleri tavan yapıp artış gösterecektir. Kaygıların sonucu olarak ta panik atak merhaba diyecektir.

Panik Atak yaşayan kişiler, kendilerinde anlık görülen, en ufak bir burun akıntısı, hapşuruk, öksürük, vücut ısısında yükselme, hatta nefes almada zorluk yaşamalarında akıllarına ilk gelen “korona virüse mi yakalandım” “öleceğim” yanında her hangi biri öksürdüğünde de “ ya onda virüs varsa ve bana bulaştı ise” gibi düşünceler ile kaygı seviyesi artmakta ve hayat onlar için daha zor bir hal almaktadır.

Peki Bu Durumda Neler Yapılabilir

Öncelikli olarak, ortalıkta dolaşan bilgi kirliliğine kulak tıkamanız.

Hastalığın belirtileri ile ilgili uzmanları takip etmeniz.

Korunma yolları konusunda sağlık bakanlığının belirlemiş olduğu kurallara uymanız

Etrafınızda sizi olumsuz anlamda etkileyecek, duygusal durumunuzu dalgalandıracak bireylere ulaşma durumunuzu sıfırlamanız

Sosyal medya söylentilerine kulak asmamanız

Size iyi geleceğinizi düşündüğünüz aile bireyleriyle kontak halinde olmanız

Tüm bunlara rağmen hayatınızı düzene koyamıyorsanız, uykularınız kaçmış, yeme düzeniniz bozulmuşsa, düşünceleriniz Korona virüs ten ibaret ise, virüsten önce normal seyrinde giden hayatınızın kontrolünü kaybettiğinizi düşünüyor ve etrafınızda sizi tanıyanlar da bu konuda hem fikir ise geç kalmadan randevu alın.

UZMAN PSİKOLOG, HAVVA BETÜL ÖZOĞUL
Randevu için:  0544 204 61 82 ve 0322 234 9 234