Merhabalar ben Cinsel Terapist. Sekiz yıldır vajinismus tedavisi konusunda hizmet vermekteyim, yüzlerce vajinismus hastasıyla çalıştım. Yaşadığınız bu probleme ilişkin kaygılarınızı, kafanızın içinde dönüp duran soruları ve hayal kırıklıklarınızı çok iyi anlıyorum. Hemen hemen her vajinismus danışanımdan ‘neden bu rahatsızlık beni buldu, hiç böyle bir rahatsızlık duymadım, bu rahatsızlığı sadece ben yaşıyorum, ya ömür boyu sürerse’…şeklinde cümleler duyuyorum. Kişi özellikle rahatsızlığının başında bu probleme sadece kendisinin sahip olduğunu, bunun çözümsüz bir rahatsızlık olduğu yanlış inancına kapılır. Hatta bazıları bunun bir rahatsızlık olduğunu dahi bilmez ve sürekli cinsel birlikteliği dener ve sonuç hep başarısızdır. Vajinismus olan kişiler bu durum içerisinde yoğun çaresizlik yaşar ve etraftan duyduğu, internetten duyduğu, hatta bazı hekimlerin önerdiği pek çok yanlış yöntemi çözüm olacak diye dener ve sonuç yine hüsrandır. Kişi önerilen bu yöntemleri denemesine rağmen başarısızlığa uğrayınca ümitler daha da kırılır ve bir süre sonra her şeyi denedim olmadı mantığıyla tedavi bırakılır ve maalesef bu sorun yıllarca var olmaya devam eder. Artık ertelemeyi ve yanlış yöntemleri denemeyi bırakıp biran evvel güvenli bir şekilde tedaviye adım atabilmeniz için bu yazımda hemen hemen her vajinismus problemi yaşayan çiftin zihnindeki sorulara cevap vermeye çalıştım. Keyifli okumalar…
Vajinusmus (Kadınlarda Cinsel İlişkiye Girememe) Nedir ve Nasıl Devam Eder?
Vajinusmus ülkemizde her 10 kadından 1’ inde görülen cinsel işlev problemidir. Bu rakam tabi ki vajinusmus tedavisi konusunda yardım almak amacıyla başvuruda bulunan kişilerden oluşmaktadır. Vajinusmus konusunda yardım almayan, alamayan, hatta vajinusmusun ne olduğunu dahi bilmeyen, bunu bir rahatsızlık olarak kabul etmeyen kişileri düşündüğümüzde rakamın ciddiyetini daha iyi anlayabiliriz. Peki bir tansiyon ya da şeker hastalığı kadar sık görülen vajinusmus nasıl bir rahatsızlıktır?
Vajinusmus; korku temelli olarak vajina içindeki kasların istemsiz bir şekilde kasılması ve dolayısıyla cinsel birlikteliğin gerçekleşememesidir. Şunu üzülerek söyleyebilirim ki Türk kadınları olarak aslında hepimiz vajinusmuslu olarak doğuyor, cinselliğin biz kadınlar için çok zor, acı verici, utanç verici bir deneyim olduğu yanlış inançları, mitleriyle büyütülüyoruz. Ülkemizde hemen her genç kız hatta çocuk ilk gecesinde hastanelik olmuş gelin hikayelerini bir kez değil defalarca dinlemiştir. Penisin ne kadar büyük ve korkutucu olduğu ile ilgili hikayelerse kadın sohbetlerinin vazgeçilmezidir. Hele düğün gecesi ele tutuşturulan koca çarşaf… dille biri bize açık açık söylemese bile imalar, hikayeler, anılar, olumsuz yaşantılar cinselliğin biz kadınlar için acı verici, korkutucu, utanç verici, bir yandan da zorunlu olduğunu söylemekte ve sonuç yüzlerce, hatta binlerce vajinumuslu kadın…
Bizler bir şeyi tehlike olarak algıladığımız zaman, bir şeyden korktuğumuz zaman vücudumuz bazı tepkiler verir. Bu kadın veya erkek, şu veya bu kişiye özel bir durum değildir, hepimizde bu şekildedir. Tehlikeyle burun buruna geldiğimiz anda vücudumuz bizi tehlikeden korumak adına bazı tepkiler verir. Mesela kalp atışlarımız hızlanır, terleriz, kasılırız. Bunu daha iyi anlamak için uçak fobisi olan birini, savaşta düşmanla karşı karşıya kalan birini, ya da saldırgan bir köpeğin üstünüze doğru koştuğunu hayal edebilirsiniz. Böyle bir durumda ya kaçar, ya tehlikeyle savaşır ya da donakalırız. Vajinusmus olan bir kişi için cinsellik bir tehlikedir, dolayısıyla kişi cinselliğe yaklaştığı zaman vücudu bazı tepkiler verir, kalp atışları artar, vücudu ve vajina kasılır, vajina adeta kendisini kapatır. Kapalı ve kasılmış bir yere bir şeyi (penis, tampon, fitil vb.) sokmaya çalıştığınızda ya hiç girmez ya da ağrılı bir şekilde girer. Buradan anlayacağınız üzere vajinusmus; korku temelli olarak vajina içindeki kasların istemsiz bir şekilde kasılması ve dolayısıyla cinsel birlikteliğin gerçekleşememesidir. Buradaki istemsiz kavramının altını özellikle çiziyorum çünkü buradaki kasılma istemli, kadının bilinçli olarak kendi isteğiyle kasması değildir. Kadın cinselliği ister, ön sevişme aşamasında bir sıkıntı yoktur, problem vajinaya dokunulduğunda veya vajina girişine penis yerleştirildiğinde başlar. Kadın bu sırada müthiş bir kaygı ve korku yaşar, kendisini kapatır, eşini ittirir ve ilişkinin gerçekleşmesine izin veremez. İlişki denemesi bittiğinde kadın yavaş yavaş rahatlar, vajinadaki kaslar da aynı şekilde eski halini alır. Vücut rahatlar fakat kişinin rahatsızlığı devam eder. Kasılma, gerginlik ve korku duyguları yerini suçluluk, yetersizlik, üzüntü duygularına bırakır ve kişi sürekli kendisine şu soruları sorar ‘neden yapamıyorum?, neden benim başıma böyle bir şey geldi?, on üç on dört yaşındaki çocuklar bile yaparken ben nasıl yapamam?, ömür boyu böyle mi kalıcam?, daha önce hiç böyle bir şey duymadım, herkesin normal bir ilişkisi var bir ben böyleyim’… aylarca denenen ve bir türlü gerçekleşmeyen cinsel ilişki denemeleri sonucunda kişi bir süre sonra denemekten bile uzak durmaya, cinsel ilişkiyle bağdaştırdığı bütün davranışlardan uzak durmaya başlar. Mesela pek çoğu eşini öpmekten bile uzak durmaya, yatağa korkuyla girmeye başlar. Zaman geçtikçe çiftlerin motivasyonu azalır, umutlar bitmeye başlar. Peki bu nedir bu döngüsel sürecin nedenleri vajinismusun kaynağı?
Vajinismusun Nedenleri Nelerdir?
Bir kadın cinsel işlev bozukluğu olan vajinismusun pek çok nedeni vardır. Genellikle vajinismus olan kişilerde bu nedenlerden pek çoğu bir arada bulunmaktadır. Vajinismusun en temel nedeni cinsellikle ilgili tabular, kültürel, ahlaki, dini yanlış öğretilerdir. Toplumumuzda kadınlar için cinsellik yanlış, ayıp, yapılmaması gereken bir eylem olarak yansıtılmaktadır. Henüz küçükken kız çocukları için aman oranı elleme, sakın dokunma, kapat eteğini kimse görmesin, gibi ifadeler kızlık zarının çok değerli olduğu, mutlaka korunması gerektiği düşünceleri, cinsellik konusunun hiç konuşulmaması, bilgi eksikliği ve hatta cinsellikle ilgili yanlış ve abartılı bilgiler, ilk gece ile ilgili korkutmalar vajinismusun en temel nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Nitekim batı ülkelerinde vajinismus oranının %1 lerde iken ülkemizde %10 larda olması bu nedeni doğrulamaktadır. Küçük bir aralık da olsa vajinismusun nedeni fizyolojik olabilir (Kısa ve kör vajina, vajina duvarında septum (perde), kalın ve geniş yapıda hymen (kızlık zarı)…)bu durumda bir jinekologdan yardım alarak problem çözülür.
Vajinismusla İlgili Yanlış İnanışlar!!! (ASLA BU ŞEKİLDE DÜŞÜNMEYİN)
Vajinismus ve vajinismusun nedenleri bunlar iken vajinismusla ilgili maalesef pek çok yanlış inanış bulunmaktadır. Genellikle bireylerin ve çiftlerin bu konuyla ilgili yanlış inanışları;
- Vajinismus zamanla kendiliğinden çözülür: vajinismusla ilgili çok bilinen yanlış inanışlardan biridir ve maalesef pek çok çift bu düşünce ile tedavi olmayı aylarca, yıllarca ertelemektedir. Tedavi olmadan hiçbir rahatsızlık kendiliğinden tedavi olmaz, vajinismusta da durum böyledir. Hatta kendiliğinden geçer şeklinde erteledikçe ve bu şekilde cinsel birlikteliği denedikçe kişi daha çok koşullanır ve vajinismusun şiddeti artar.
- Vajinusmusta problem vajinadır, vajina genişletilir ya da kızlık zarı alınırsa problem çözülür: hatalı inançlardan biri de budur. Vajinusmusun kaynağı vajina değil, en önemli cinsel organımız olan beyindir. Mesele kızlık zarı, vajinanın darlığı, genişliği vs. değildir, çünkü vajina diğer organlarımız gibi belirli standartlara sahip ve bir penisi rahatlıkla alabilecek genişliğe sahip esnek bir organdır. Vajinismusun kaynağı zihne yerleşmiş cinsellikle ve vajinayla ilgili yanlış inançlardır. Bu inançlardan kaynaklı korku oluşmakta ve ilişki gerçekleşememektedir. Bu nedenle vajinaya yapılan müdahaleler (uyuşturucu krem, anestezi, kızlık zarı alımı vb.) etkisiz olmaktadır.
- Vajinismusa tek seansta çözüm: vajinismus psikoterapi ile tek seansta çözülebilecek bir rahatsızlık değildir. Hiçbir psikolojik rahatsızlık tek seansta çözülemez. Çünkü biz ruh sağlığı uzmanları ilk seansta değerlendirme görüşmesi yapar, problemin kaynağını, nedenini anlar ve kişinin problemine özgü bir tedavi programı oluşturur bunu danışanla paylaşırız. Daha sonra ise adım adım bu tedavi programını uygularız. Tek seansta vajinismus tedavisi şeklinde isimlendirilen yöntem botoks uygulamasıdır. Bu uygulamayı kadın doğum uzmanları yapmaktalar ve vajinal bir operasyondur. Anestezi altında yapılır, yani fizyolojik bir müdahaledir. Fakat vajinismusun sebebi fizyolojik bir şey değildir. Vajinismus olan kişiler zaten genellikle ilk önce bir kadın doğum uzmanına gider ve doktor fizyolojik olarak herhangi bir engelin olmadığını, ilişki yaşanabileceğini söyler fakat kişiler yine de cinselliği yaşayamazlar. Çünkü sorun vajinada değil cinsellikle ilişkili korku ve kaygılardır. Korku ve kaygı terapi ile kaldırıldığında kişi rahatlıkla cinsel ilişki yaşamakta ve cinsellikten haz almaktadır. Problem vajinada değilken vajinaya müdahalede bulunulmasını kesinlikle önermiyoruz. Vajinismus zaten psikoterapi ile de uzun süren bir rahatsızlık değildir ortalama 6-8 seans sürmektedir ki pek çok danışanımda bu süre daha da kısalabilmektedir. Bunun için yüksek meblalarda ücretler ödeyip üstüne bir de yine kendi kontrolünüzde olmayan dışardan bir müdahale ile cinselliği yaşamanızı önermiyoruz. Ayrıca cinsellik sadece vajinayla penisin birleşmesini içeren mekanik bir eylem değildir. Psikoterapiyle amacımız sadece vajinayla penisin birleşmesini sağlamak değil haz alıp vermeyi öğretmek oluyor ve bu şekilde ömür boyu doyum sağlayacağınız cinsel yaşama sahip oluyorsunuz.
- Vajinismus kadının problemidir: vajinismus çiftlerin problemidir. Bazen maalesef eşine destek olmak istemeyen eşlerle karşılaşıyorum bu problemi sadece eşlerinin problemi olarak görüyorlar. Cinsellik tek başına yapılan bir eylem değildir, mutlaka bir partnerinizin olması gerekir. Cinsellikte her iki tarafın tutum ve davranışları çok önemlidir. Eşi tarafından destek görmeyen bir kadın şunu düşünür ‘ben bu problemi çözmek için neden bu kadar çaba gösteriyorum, onunla cinsel birliktelik yaşamak için, ama o yanımda yok, o zaman neden çaba göstereyim?’ ve kadının motivasyonu azalır, bir süre sonra o da sanki bu problem yokmuş gibi davranmaya başlar. Beyler şunu rahat bir şekilde söyleyebilirim ki neredeyse her danışanım vajinismusu aslında kendisi için değil eşi için yenmek istiyor. Her ne kadar bunun yanlış olduğunu söylesem de aslında en çok sizi düşünüyorlar. Eminim siz olmasanız yani evli olmasalar cinsellikle ilgili hiçbir eylemde bulunmayacaklar. Bunu en çok sizin için yenmek istiyorlarsa en çok desteği sizin vermeniz gerek diye düşünüyorum…
Kısaca vajinismusun nedeni cinsellikle ilgili kişinin bilinç altına yerleşmiş yanlış inanışlarla ilişkili korku ve kaygılardır yani psikolojik nedenlerdir. Bu nedenle vajinismusta en etkili ve en sağlıklı tedavi yöntemi uzman bir cinsel terapist tarafından uygulanan psikoterapidir. Yazımın devamında bu psikoterapi süreci ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Vajinismus Tedavi Süreci
Psikoterapi süreci vajinismus olan kadınların oldukça merak ettiği ve maalesef kaygılandıkları bir konu. Sırf bu kaygıdan dolayı yıllarca tedaviyi ertelemekte ve tedavi olmaktan kaçınmaktalar. Hemen hepinizin kafasında tedavi sürecinde canım yanacak mı?, acıyacak mı?, parmak egzersizi yapacak mıyım?, …sorularının olduğunu biliyorum ve hepsine hayır diyorum. Bu süreci kabataslak özetleyecek olursak;
Bütün egzersizler seans sırasında çiftlere anlatılır. Kişiler egzersizleri evde ev ödevi şeklinde uygularlar ve bu egzersizlerin aşamalı ve düzenli bir şekilde uygulanması çok önemlidir. Ve yine eş desteği süreci olumlu anlamda etkilemektedir.
Süreç boyunca elimizden geldiğince sık aralıklarla görüşüyoruz (haftada iki-üç) çünkü ne kadar odağımızı vajinismusa kaydırırsak o kadar hızlı sonuç oluyor.
Sürecin sonunda pek çok danışanımdan duyduğum şey ‘bu kadar kolay bir şey için yıllarımı boşa geçirmişim, bu kadar kaygılanacak bir şey yokmuş’. Vajinusmus tedavisinde danışanlarımdan istediğim her gün bir saatlerini cinselliğe ayırmaları, seansları aksatmadan düzenli bir şekilde gelmeleri. Bu süreci bisiklet sürmeyi öğrenme gibi düşünebilirsiniz. Düzenli ve azimli bir şekilde çalışarak sonuca kısa sürede ulaşabiliyorsunuz. Süreç kişiden kişiye değişse de ortalama 6-8 gün sürüyor. Bunun için inanın ertelemeye değmez.
Vajinismusun doğru, bilimsel ve sağlıklı çözüm yolu psikoterapiyken maalesef yanlış, bilimsel olmayan pek çok yöntem de uygulanmaya devam etmektedir.
Vajinismus Tedavisinde Önerilmeyen Yöntemler
Vajinismus ülkemizde her 10 kadından birinin yaşadığı cinsel işlev bozukluğudur. Batı ülkelerine göre bu rakam 10 kat daha fazladır. Bu kadar yaygın bir problem olmasına rağmen konu cinsellik olunca maalesef dillendirilmeyen ve bilinmeyen bir konudur. Vajinismus psikolojik bir problemdir, temeli cinselliğe dair bilinçaltına yerleşmiş yanlış inançlardır ve uzman bir cinsel terapist tarafından doğru psikoterapi uygulandığında %100 e yakın tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Lütfen bilimsel olmayan yanlış tedavi yöntemlerini uygulayıp hem maddi hem manevi olarak kendinizi tüketmeyin. Aşağıda vajinismusun tedavisi konusunda sıkça uygulanan fakat doğru olmayan tedavi yöntemlerine yer verdim lütfen dikkatlice okuyunuz…
Kızlık zarının alınması: vajinismusta sorun korku temelli olarak vajinal kasların istemsizce kasılmasıdır. Cinsel birlikteliğe engel olan şey istemsiz kasılmadır. Kızlık zarı değildir. Sorun kızlık zarı olsa hiçbir bakire kadın cinsel birliktelik yaşayamazdı. Kızlık zarı cinsel birlikteliğe engel teşkil eden bir yapı değildir. Zaten kızlık zarını aldıran kişiler yine vajinismus olmaya devam etmektedir. Bu nedenle bu yapının gereksiz yere alınması sadece kişiyi gereksiz yere yıpratır.
Vajinaya botoks uygulaması: maalesef sık bir şekilde uygulanan ve vajinismus olan kişilere tek seansta çözüm şeklinde anlatılan ve kişilere dolayısıyla cazip gelen yöntemdir. Evet botoks tek seanslık bir uygulamadır çünkü bir operasyondur. Botoks “Clostridium botulinum” isimli bir bakteri tarafından üretilen ve dünyanın en güçlü zehirlerinden birisidir. Bu bakterinin oluşturduğu zehir (toksin) kasları geçici olarak felç etmektedir. Kişinin vajinasına genel anastezi altında bu iğne yapılır dolayısıyla vajinal kaslar felç olur ve kişide hissizlik oluşur. Vajinismusun temeli cinsellikle ilişkili korku ve kaygılardır. Bu korku ve kaygıları kaldırmadan vajinaya yapılan müdahale başarısız olmakta ve bir süre sonra kasılmalar yeniden başlamaktadır.
Anestezi altında cinsel birlikteliği deneme: ilkel vajinismus tedavi yöntemlerinden biridir. Kişi o şekilde bir kere cinsel birlikteliği yaşasa dahi diğerlerinde yaşayamamaktadır çünkü zihne yerleşmiş yanlış inançlar, korkular var olmaya devam etmektedir.
Sarhoş olup cinsel birlikteliği deneme: kişi her birliktelikte sarhoş olamayacağı için yanlış ve mantıksız tedavi yöntemlerinden biridir.
Kas gevşetici ilaçlar, antidepresanlar: eğer kişide depresyon yoksa antidepresan grubu ilaçları kullanmasına gerek yoktur. Bu ilaçların içerisinde mutluluk hormonu dediğimiz dopamin vardır ve kişiyi daha mutlu hissettirir. Mutlu hissetmenin vajinal kasılmayla bir ilişkisi yoktur. Hatta bu tür ilaçların uzun süreli kullanımında cinsel isteksizlik problemi ortaya çıkmaktadır bu nedenle kullanmayı gerektirecek bir problem yoksa önerilmemektedir.
Uyuşturucu kremler: vajinismus olan kişilere genellikle kadın doğum uzmanlarının önerdikleri etkisiz tedavi yöntemlerinden biridir. Kişi kremi sürüp vajina uyuşsa dahi zihindeki acı çekeceğim inancı durduğu için kasılma gerçekleşmekte ve cinsel birliktelik yaşanamamaktadır.
Vajinismusun kaynağı vajina değil en önemli cinsel organımız olan beynimizdir. Temel zihne yerleşmiş cinsellikle ilgili yanlış inançlardır. Bunlar düzeltilmeden vajinaya uygulanacak olan müdahaleler etkisiz olmakta en iyi ihtimalle eksik kalmaktadır. Cinsellik vajinayla penisin salt birleşmesinden oluşan mekanik bir eylem değildir. Kişinin zihninde kötü bir şey yapıyorum, canım yanacak, ya ağrı olursa, bitse de gitsem düşünceleri varken yaşanan şey hastayken yemek yemek gibidir. Hastayken yemeğin tadını tuzunu alamazsınız sadece çiğner ve yutarsınız. Vajinismusun temeli olan yanlış inançlar zihninizde dururken, yani hastalık dururken vajinaya bir şeyler yapılarak cinsel birlikteliği yaşatmaya çalışmak aynen bunun gibidir. Cinsellik yaşamda en çok haz alacağınız alanlardan bir tanesidir. Bu haz alanınızdan vaz geçmeyin, cinselliği doğru ve doğal bir şekilde öğrenip, yaşayın.
VAJİNİSMUS TEDAVİSİ HAKKINDA SIKÇA SORULANLAR
Vajinismus nedir?
Vajinal kasların cinsel birleşme sırasında istem dışı kasılmasına bağlı olarak cinsel ilişkiye girememe veya girilse bile aşırı kasılmalara bağlı ağrı hissedilmesidir.
Vajinismus neden olur?
Vajinismus, sıklıkla geçmişte zihne atılan cinsellikle ilgili endişelerden kaynaklanır. Nadiren de olsa doğuştan veya sonradan kazanılmış fiziksel kusurlar da vajinismusa neden olur. Fakat bu çok küçük bir ihtimaldir. %100 e yakın oranda neden psikolojiktir. Rahatsızlığı asansör ya da yükseklik fobisine benzetebilirsiniz.
Vajinismus tedavi almadan, kendiliğinden geçer mi?
Vajinismus basit, hafif bir korku değil, gerçek bir hastalıktır. Bu nedenle profesyonel yardım ve tedavi şarttır. Kendi kendine geçmesini beklemek sadece süreyi uzatıp vajinismusun şiddetini artırır ve tedavi daha da zorlaşır.
Vajinismus teşhisi nasıl konulur?
Vajinismus bedensel (fiziksel) bir problem değildir. Duygusal bir rahatsızlıktır. Deneyimli bir cinsel terapist 10 dakikalık bir değerlendirmeyle vajinismus tanısını koyabilir.
Vajinismusun kesin tedavisi var mıdır?
Evet! Vajinismusun kesin tedavisi bulunmaktadır. Bu konuda güvenilir, alanında uzman bir terapistten yardım almanız ve çaba göstermeniz önemlidir.
Vajinismus tedavi yöntemi nedir?
Vajinismus tedavisinde pek çok yöntem bulunmakla birlikte en sık tercih edilen ve güvenilir yöntem bilişsel ve davranışsal terapilerdir.
Vajinismus tedavisi için kime gidilir?
Vajinismus psikolojik bir rahatsızlıktır. Vajinayla ilgili değil zihinle ilgili bir problemdir. Kişiler problemi fiziksel olarak düşünüp kadın doğum uzmanına ya da jinekolağa gidebiliyor. Tabi ki fiziksel olarak bir problemin olup olmadığını değerlendirmek için muayene olunabilir. Bu muayene 10-15 sn lik küçük bir muayenedir. Cinsellik alanında çalışan ruh sağlığı uzmanına cinsel terapist denir. Vajinismus tedavisi için deneyimli bir cinsel terapistten yardım almak gerekir.
Vajinismus tedavisi kaç gün sürer?
Kurumumuzda vajinismus tedavisi ortalama 6-8 seans sürmektedir. Seanslar bir saattir. Genellikle haftada bir gün görüşme yapılmakta ve bir haftalık süreçte çiftlerden çeşitli çalışmaları yapmaları istenmektedir.
Tedaviler esnasında canım acıyacak mı?
Hayır! Tedavi esnasında yapılan egzersizlerde ağrı ve acı bulunmamaktadır. Bizim terapi sürecindeki amacımız tam tersi cinselliğin haz veren bir deneyim olduğunu kişiye göstermektir.
Vajinismus tedavisi sonrası sorun tekrarlar mı?
Hayır! Vajinismus tedavisi sürecinde size cinsellik doğru bir şekilde öğretilir. Yüzmek, bisiklete binmek nasıl unutulmuyorsa, cinselliği de unutmazsınız. Vajinismus tedavisi kalıcıdır.
Vajinismus tedavisi ücreti ne kadar tutar?
Vajinismus tedavisi ile ilgili ücretler kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Bizim kurumumuz Aile Bakanlığına bağlı bir kurum olduğu ve bakanlık bu konuda fiyat sınırlandırması getirdiği için oldukça makul bir ücret ödenmektedir. Pek çok kurumda yüksek meblalarda paket ücretlendirmesi yapılırken kurumumuzda seans ücretlendirmesi uygulanmaktadır. Ücreti toplu bir şekilde değil, her seanstan sonra ödemektesiniz. Seans ücretimiz 250 TL dir. Tedavi süreciniz ortalama 2000 TL civarında olacaktır.
Ayrıntılı bilgi almak ve ön görüşme yapmak için kurumumuzla iletişime geçebilirsiniz.
0544 204 61 82 ve 0322 234 9 234