Panik Atak Anında ne Yapmalıyız
Panik olma ve kaygı hali biz insanları yaşamımızın herhangi bir döneminde etkileyebilir. Yapılan araştırmalara göre her 30 kişiden biri hayatının belli bir döneminde panik atak sorunu yaşayabilmektedir, bu demek oluyor ki panik atak konusunda yalnız değiliz. Bu makalemde panik atak hakkında bilgi vermeden önce gelin biraz korkudan söz edelim.
KORKU : Herhangi bir belirsizlik, bir olay, bir durum karşısında tehdit ve tehlike algısıyla olumsuz pekişerek devam eden rahatsız edici ve aynı zamanda bir o kadar da olumsuz bir his, duygu.
SİZLER DE PANİK ATAK VE PANİK BOZUKLUK YAŞIYOR VE BU DURUMLA BAŞ ETMEKTE ZORLANIYORSANIZ BİZİMLE
İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ. 0544 204 61 82 ve 0322 234 9 234
Korku; aynı zamanda yaşamsal bir mekanizma, kimi zaman bir dengelenme.
Korku; bir başka ifadeyle tehlike ya da tehdit karşısında gösterilen bir tepkidir fakat doğaldır. Korku; sevinmek, üzülmek gibi aynı zamanda bir heyecan çeşididir de.
Korku; kişide herhangi bir belirti türde duygusal durum veya anlık bir dış tehdit oluşmadan meydana geldiği takdirde, anksiyete olarak ayırt edilmelidir.
PANİK ATAK : Aniden başlayan ve hızla şiddetlenen çoğu zaman şiddetli bir tehlike hissi veya sorunun geldiği düşüncesinin eşlik ettiği belirli bir başlangıcı ve sonu olan yoğun bir korku ve sıkıntı nöbetidir.
Panik bozukluğunun en temel özelliklerinden biri tekrarlanan ve beklenmeyen panik atakların varlığıdır. Panik bozukluk gösteren kişi başka başka panik ataklar geçireceğine dair endişeye kapılır, atakların içeriğiyle ve sonuçlarıyla ilgili sürekli endişe ve kaygı duyar. Kişi panik ataklarla ilgili belirgin bir şekilde davranış değişikliği gösterir. Bu açıklamalar ışığında aklımıza şöyle bir soru gelebilir.
PANİK ATAK VE PANİK BOZUKLUK ARASINDA AYRIM YAPABİLİR MİYİZ?
Panik atakla panik bozukluk felaketleştirme sonucu ortaya çıkan bir durumdur bu yüzden panik atakta panik bozuklukta esasen aynıdır. Fakat panik atak bir bozukluk dersek kısmen bir ayrım yapabiliriz. Panik bozuklukta korkulardan kaçmak korkulanla asla yüz yüze gelmemeyi isteme durumu vardır. Panik bozukluk gösteren ya da panik atak hastaları gerek içten gerekse dıştan gelen uyarıcılara olumsuz şekilde anlamlandırma ve yorumlama eğilimi gösterirler.
Aniden yoğunlaşan korku duygusu açısından panik ataklara ayırt edici tanı koymak zordur; çünkü bu korku duygusu herhangi bir anksiyete bozukluğunda veya psikiyatrik problemde de görülebilir. Atakların ne kadar birden bire ve ‘’beklenmedik’’ geldiklerine çok dikkat etmek gereklidir. ( IRVİN D. Yalom, Anksiyete Terapisi Sayfa : 32 )
- Panik ataklarınızı daha çok evde yalnızken mi yoksa beklemediğiniz zamanlarda mı geçirirsiniz?
- Ortada gerçek bir tehlike yokken görünürde nedeni olmayan beklenmedik panik ataklar yaşar mısınız?
Panik atakta çeşitli somatik ve bilişsel belirtilerle birlikte gelen bir tehlike duygusu yaşanır. Panik atak sürekli olmamakla birlikte zaman zaman yaşanan yoğun korku veya rahatsızlıktır. Atakların en önemli özelliği tekrardan vurgularsak aniden başlaması ve hızlı bir şekilde zirve yapmasıdır.
Panik bozukluk veya panik atağa neden olan psikolojik veya fizyolojik faktörler vardır ve psikolojik ve fizyolojik faktörler etkileşim halindedir.
Panik atakta, atağı etkileyen olayın içsel mi yoksa dışsal mı olduğuna bakmak gerekir ve aynı zamanda atak başlangıcı ani mi aşamalı mı seyrediyor buna bakılmalıdır.
PANİK ATAK ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN BELİRTİLER
- Deli gibi çarpan bir kalp
- Aşırı yoğun terleme
- Titreme ve sarsılma
- Nefes darlığı çekme ve nefes almada zorluk
- Göğüs ağrısı
- Mide bulantısı
- Baş dönmesi
- Baygınlık hissi
- Etrafa yabancılaşma
- Ölüm korkusu
Kaygılandığımızda bazı bedensel belirtilerle yüz yüze kalırız. Unutulmamalıdır ki panik atak normal kaygı belirtilerinden daha yoğun bir durumdur. Panik atak sırasında yukarıda bahsettiğimiz belirtilerden en az dört tanesi kişi tarafından yaşanmaya başlar ve yaklaşık 10 dakika içinde en yoğun düzeyine ulaşır. Panik atak yaşayan kişiyi bu durum çok korkutabilir ve kişi kurtuluşu o durumdan kaçma da ya da acil bir servise gitmekte arayabilir.
PANİK ATAK SIRASINDA NE YAPMALIYIZ?
- Öncelikli olarak saldırının geçeceğini kendimize kabul ettirmeli ve bu durumda saldırının geçeceğini hatırlamalıyız.
- Panik atak sırasında nefes alıp verme çok önemli olduğundan yavaş ve derin nefes alıp vermeliyiz.
- Unutulmamalıdır ki panik atak esnasında sizin düşündüğünüz gibi hayatınıza yönelik bir tehdit değildir.
- Atak esnasında bulunduğunuz yerde kalmak yerinde bir davranış olacaktır.
- Atakla savaşmamak, kendinize yardımcı bilgiler edinmek, sakinleştirici ataklarınızın azalmasına yönelik spor aktivitelerini uğraş edinmek faydalı olacaktır.
- Aynı zamanda panik atağı olumsuz etkileyeceğinden dolayı şekerli yiyecek ve içeceklerden alkol, kafein ve sigaradan uzak durmakta fayda vardır.
SİZLER DE PANİK ATAK VE PANİK BOZUKLUK YAŞIYOR VE BU DURUMLA BAŞ ETMEKTE ZORLANIYORSANIZ BİZİMLE
İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ. 0544 204 61 82 ve 0322 234 9 234
Uzman Aile Danışmanı
DERYA SEYDİOĞLU