İstismar, Çocuk, Eş, aile İstismarı
İSTİSMAR, EŞ, ÇOCUK VE DUYGU İSTİSMARI
İstismar denince aklımıza hemen fiziksel istismar ve ya cinsel istismar geliyor. Bu kavramların ne olduğunu kolayca kavrayabiliyoruz ve şiddet içerdiği konusunda hem fikiriz.
Ancak istismarın bir boyutu daha vardır ve bir çok kişi bu istismara boyun eğmektedir. Çünkü gözle görülen bir şiddet yok gibidir ortada. Bahis ettiğim konu DUYGUSAL İSTİSMAR.
Duygusal istismara uğradığınızı düşünüyor iseniz bir uzman tarafından yardım almayı ihmal etmeyiniz. ISTISMARCILAR KENDILERINI BELLI ederler aslında. Biz aşıkken onları fark etmek istemeyiz sadece.
Partnerin senin hakkında nasıl konuştuğunu incele: Dil ilişkide istismar edilmek için en büyük silahtır. Kibir ve hor gören ifadeler en önemli uyarı sinyallerinden biridir. Partnerin sana iyi biri olmadığını, yeterince güzel ve ya yakışıklı olmadığını, beceriksiz olduğunu veya bundan daha iyisini hak etmediğini mi his ettiriyor. Sen kendini değersiz his edip söylenenleri içselleştiriyorsan tehlike çanları çalıyor, bunları görmezden gelme.
Partnerinin başkalarına karşı kendinin nasıl sunduğunu incele: Partnerin kendinin dünyanın merkezi gibi mi gösteriyor. O zaman tehlike de olabilirsin. Kendi hatalarını görmeyen ve ya görmek istemeyen bir insan, günah keçisi aramaya mehillidir.
Bazı örüntülere dikkat et, örneğin: Aşırı sahiplenme ve ya aşırı kıskançlık. Eğer arkadaş ve ya akrabalarından uzaklaştırılıyorsan, bir sosyal ortama onsuz katılamıyorsan ve ya karşı cinsten biriyle konuşman engelleniyorsa kıskanç ve ya aşırı sahiplenici bir ilişkide olabilirsin. Unutmayalım ki, bu tür davranışlar sergileyen insanlar, çok aşık olduğundan ve ya çoook sevdiğinden değil, aksine kişiyi bir meta gibi gördükleri için kontrol etme eğilimde olurlar.
Partnerinin ailesine karşı tutum ve davranışlarını inceleyin: Bireyin Anne- Baba ve ailesine karşı tutum ve davranışları, insan karakterinin en güzel göstergesidir. Anne-Baba, ve ya kardeşlerine karşı saygısızca davranan bir kişinin, sana ve ilerde çocuklarına karşı da bu tür davranışları sergileme ihtimalinin çok yüksek olduğunu bil.
Partnerin “HAYIR” kelimesini cevap olarak kabul ediyor mu diye incele: İstismarcı ilişkilere yol açan en önemli noktalardan biridir, karşıdakinin “Hayır” demesine saygı duymamak. Partnerin senin istemediğin ve ret ettiğin bir hususta ısrarcı davranması, senin kararlarına ve benliğine duyduğu saygıyı aşırı derecede şüpheye düşürür. Alta verilmek isteyen mesaj “Sen bilmezsin, ben bilirim” dir. “Hayır” kararından vazgeçip partnerinin isteğine sürekli boyun eğen kişilerin hem benlik saygıları azalacaktır hem de birçok yaşam alanında müdahaleye uğrayacaklardır.
Kendini değiştirmen gerektiğine dair baskı olup olmadığına bak: Davranışında aslında bir hata olmamasına rağmen partnerini mutlu etmek için ve ya ona boyun eğmek zorunda kaldığı için sürekli davranışlarını değiştirme konusunda baskı his edilmesi ve kişinin değişmeye zorlanması istismarcı bir ilişkinin ipuçlarından biridir. Partnerinin bu tutumları ileride artması muhtemeldir.
Tartışmalarınız nasıl ilerlediğinin kontrol et: Fikir alışverişinizi partnerinle nasıl yapıyorsun? Farklı bir görüşe sahip olduğunda nasıl tepkiler veriyor? Bu durumlar da sakin mi davranıyor, mantıklı mı konuşuyor, durum hoşuna gitmez ise dahi çözüm bulmaya mı çalışıyor? Yoksa küçük bir kıvılcımla konuşmanız saatlerce süren bir kavgaya mı dönüşüyor. Tartışma esnasında partnerin çirkinleşip, sesini yükseltiyor mu ve ya seni rencide ediyor mu? Öfke en doğal duygu olmasına karşın öfke kontrolü yapa bilmek en kıymetli meziyetlerdendir. Partnerin öfkesini kontrol edemiyorsa, sana ve ya çevrene zarar verme ihtimali nin olduğunu unutma. Ayrıca partnerinin öfke problemi var ise, karşı tarafı kızdırmamak için ve ya korkudan sürekli istek ve doğrularını bastıran tarafın SEN olacağını unutma ve ilişkini sorgula. Partnerini ne kadar seversen sev, eğer ondan korkuyorsan, burada bir problem var demektir.Bu orüntülerin kombinasyonuna dikkat et: Yukarıda listelemiş olduğumuz davranış örüntülerinin kombinasyonlarına çok dikkat etmelisin. Partnerin yukarıda saydığımız bazı olumsuz özelliklere sahip olduğu için otomatikman istismarcı bir kişilik olmak zorunda değil. Ama eğer birkaç özelliği sürekli tekrarlıyorsa ve bu örüntü bir yaşam tarzı haline gelmişse dikkatli olmalısın ve bu sevdadan vazgeçmelisin. Duygusal istismar yoğun psikolojik ve fizyolojik sıkıntılar getirir ve hem bireyi hem de ilişkiyi zedeler. İstismarcı bireylerin değişmelerini beklemek çok iyi niyetli bir davranıştır. Geç kalmadan bu uyarıları dikkate al.
UZMAN PSİKOLOG HAVVA Betül ÖZOĞUL
Randevu İçin: 0544 204 61 82 ve 0322 234 9 234