Telefon: 0544 204 61 82
e-mail: adanaterapi01@gmail.com

Adana’da En iyi OKB Tedavisi

takıntı. takıntı nasıl geçer takıntı olmak nedir

Adana’da En iyi OKB Tedavisi

TAKINTILARA TAKILMAYIN!

Günlük hayatta hemen hepimiz kafamıza bir şeyleri takarız. Ev, iş, eşimizle yaşadığımız bir tartışma, çocuğumuzun eğitimi ya da haftaya gireceğimiz sınav takıntı konumuz olabilir. Ya da hemen hepimiz acaba ocağı açık mı unuttum, çocuğumun başına bir şey mi gelir şeklinde evham ve endişeye kapılabiliriz. Ancak yine hemen hepimiz günlük yaşamda ortaya çıkan bu duygularla baş edebilir, yaşamımızı olağan şekilde sürdürebiliriz. Küçük fakat azımsanmayacak bir kısım ise bu takıntılı düşüncelerin kurbanı olmakta ve yaşamının kalitesi ve gidişatı değişmektedir. Örneğin bir gününün saatlerini el yıkayarak, temizlik yaparak, kontrol ederek ya da belirli bir cümleyi, sözcüğü tekrarlayarak geçirebilir. Saatlerce yapılması zorunlu hissedilen bu ritüeller, sürekli zihni meşgul eden tekrarlayıcı düşünceler kişinin yaşamını adete bir sarmala çevirmektedir ve kişi bu sarmalın içerisinde dönüp durmaktadır. Nedir bu rahatsızlık diye soracak olursanız Obsesif Kompulsif Bozukluk kısaca OKB.

 

Şimdi sizlere obsesif kompulsif bozukluk nedir? obsesif kompulsif bozukluğun belirtileri nelerdir? ve asıl okuyucunun merak ettiği konu obsesif kompulsif bozukluğun tedavisi hakkında kısa bilgiler aktarmak istiyorum.

OKB Nedir?

 

            Obsesif kompulsif bozukluk, istenmeden akla gelerek kişiyi rahatsız eden ve inatçı bir şekilde tekrar eden istek, hayal, dürtü ve düşüncelerin olduğu ve kişinin bunların getirdiği sıkıntıyı azaltmak için tekrar tekrar bazı hareketleri veya zihinsel işlemleri yaptığı rahatsızlıktır.

 

Tekrar tekrar zihne giren rahatsız edici düşünce, hayal, görüntüler obsesyon (takıntı-saplantı) olarak adlandırılmaktadır. Örneğin ‘kir var mı?’, ‘bulaşma oldu mu?’, ‘yapmış olabilir miyim?’, ‘acaba ocağı kapattım mı?’, ‘istedim mi?’, ‘ya istemeden eşimi aldatırsam’… Obsesyonlar çoğu zaman kişinin düşünce/değer sistemi ile çelişen özellikler taşır. Örneğin çocuğunu çok seven birinin ona zarar vereceğinden korkması ya da dindar birinin aklına tanrıya küfür etme isteğinin gelmesi gibi. Bu nedenle kişi obsesyondan ciddi derecede rahatsızlık duyar ve bu rahatsızlıktan kurtulmak için tekrarlayıcı davranışlar veya zihinsel eylemlerde bulunur. Biraz önceki örnekten yola çıkarsak kişi sürekli çocuğuna bir şey olup olmadığını kontrol edebilir veya tanrıya küfretme isteği gelen kişi sürekli af dileyebilir. Kişinin yapmazsa rahatlayamayacağını düşündüğü bu eylemlere ise kompulsiyon (zorlantı) denir.

 

Obsesif kompülsif rahatsızlığı olan birçok kişi bu düşüncelerin ve yaptıkları davranışların anlamsız ve gereksiz olduğunu bilmekle beraber kendilerine engel olamazlar. Bu rahatsızlığı olan bazı kişiler ise yaptıklarını anlamlı ve gerekli görürler. Bu şekilde olan kişiler kendi istekleriyle tedaviye başvurmazlar. Pek çok kişiyse belirtilerin toplum tarafından garip karşılanacağı korkusuyla bu rahatsızlığı yaşamasına rağmen tedavi arayışında girmemekte hatta bu durumu en yakınlarına dahi söylememektedir.

 

Yaşadığınız bu problemin bir eksiklik ya da kusur değil, bir rahatsızlık olduğunu, son yıllarda yapılan araştırmalarda her 100 kişiden 2-3 ünde bu rahatsızlığın görüldüğünü, ünlü biyolog Charles Darwin, Rönesans sanatçısı Michelangelo, Jessica Alba, Cameron Diaz, Leonardo DiCaprio, Florence Nightingale, David Beckham gibi isimlerinde yaşamlarının bir döneminde obsesif kompulsif bozukluğa sahip olduğunu biliyor muydunuz?

OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) Belirtileri Nelerdir?

Yaygın obsesyon belirtileri:

  • Pislik veya mikrop bulaşmasından korkma
  • Başkasına zarar vermekten korkma
  • Hata yapmaktan korkma
  • Rezil olmaktan veya sosyal açıdan kabul edilemez bir şekilde davranmaktan korkma
  • Günahkar düşünmekten korkma
  • Düzen, simetri, kusursuzluk ihtiyacı
  • Kesinlik ve bilme ihtiyacı

 

Yaygın kompulsiyon belirtileri:

  • Tekrar tekrar yıkanma, duş alma veya ellerini yıkama
  • El sıkışmayı veya kapı koluna dokunmayı reddetme
  • Kilit, ocak gibi şeyleri sürekli kontrol etme
  • Rutin işleri yaparken içinden veya yüksek sesle sürekli sayı sayma
  • Sürekli bir şeyleri belli bir biçimde düzenleme
  • Belirli bir sıraya göre yemek yeme
  • Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlama
  • İşleri belirli bir sayıda yapma ihtiyacı
  • Değeri olmayan şeyleri toplama veya biriktirme

 

OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) Tedavisi

 

OKB kendi kendine geçmesi çok zor, kronik seyirli, çoğu zaman şiddeti gittikçe artan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle OKB tedavisi oldukça önemlidir. OKB Rahatsızlığın tedavisinde bilimsel yöntemlerle etkisi kanıtlanmış iki yöntem bulunmaktadır. Bunlar bir tür antidepresan olan ilaç tedavileri ve bilişsel davranışçı tedavi adı verilen psikoterapi türüdür. Gerek ilaç tedavisiyle gerekse bilişsel davranışçı tedavi yöntemiyle yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. İlaç tedavisi alan hastaların %60-70’inde yaklaşık 2-3 aylık bir süreçte belirtilerde %30’dan fazla azalma ortaya çıkar. Bu fayda ilaç kullanılmaya devam edildiği sürece devam etmektedir. Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisinde kullanılan diğer tedavi yöntemi olan Bilişsel davranışçı terapi ile de tedavi sürecini tamamlayanlarda yaklaşık %85’e varan oranda kişi iyileşmektedir.  İlaç tedavisi, bilişsel davranışçı terapi ve kombine tedaviyi (hem ilaç hem bilişsel davranışçı terapi) karşılaştıran en güncel ve yeni çalışmada 12 haftalık OKB tedavisi sonunda tedaviyi tamamlayan hastalarda bilişsel davranışçı tedavi alan hastaların %86’sı, Kombine tedavi alanların %79’u, ilaç tedavisi alanların %48’i ve plasebo yani ilaç olmayan ilaç alanların %10’unun düzeldiği bulunmuştur.

 

Takıntılarınızı takmayın, çünkü OKB bilimsel olarak kanıtlanmış etkili tedavileri olan bir rahatsızlıktır. Siz yeter ki takıntılarınıza boyun eğmek yerine şimdiye kadar yaptıklarınızdan farklı bir şey yapın ve tedavi için bir adım atın.

 

NOT: Bilişsel Davranışçı psikoterapi her psikolog, psikiyatrist ya da psikolojik danışmanın uygulayabileceği bir psikoterapi yaklaşımı değildir, uygulanması uzmanlık ve bu konuda gerekli eğitimleri almış olmayı gerektirir. Psikolojik danışmanlık alanında almış olduğum lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerimin yanı sıra Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneğinden almış olduğum Bilişsel Davranışçı psikoterapi kuram, uygulama ve süpervizyon eğitimleri ile danışanlarıma hizmet vermekteyim. Adana’da obsesif kompülsif bozukluğu olan onlarca danışanla çalıştım ve çok güzel sonuçlar elde ettik. Bunda uygulamış olduğum psikoterapi yönteminin ve danışanlarımın gayretlerinin etkisi yadsınamaz. Siz de takıntılarınızdan kurtulmak ve özgürleşmek istiyorsanız bir adım atın, çünkü size sadece bir adım uzaklıktayım…

SİZLERDE artık takıntılarınızdan kurtulup, obsesif kompülsif bozukluk tedavisini Adana ‘da bilimsel kanıta dayalı Bilişsel Davranışcı Psikoterapi yöntemi ile ilaçsız çözmek isterseniz Uzman Psikolojik Danışman dan hemen randevu alınız.

Uzman Psikolojik Danışman / Psikoterapist  Hocamızdan Randevu Almak İçin

Ofisi arayıp randevu almak için;  0544 204 61 82 ve 0322 234 9 234 nolu numaraları arayabilirsiniz.

adana vesvese tedavisi, adana takıntı tedavisi, adana obsesif bozukluk tedavisi, adana bdt tedavisi, adana psikolog  adana en ıyı psikolog