Telefon: 0544 204 61 82
e-mail: adanaterapi01@gmail.com

BAĞIMLIMI YOKSA BAĞLIMIYIZ?

bağımlı mıyız yoksa bağlı mı

BAĞIMLIMI YOKSA BAĞLIMIYIZ?

BAĞIMLIMI YOKSA BAĞLIMIYIZ?
Bağımlılık yada bağımlılığa açıklama getirmeden önce kişilik ve kişilik yapısından söz etmek istiyorum.
Kişilik: Doğuştan getirdiğimiz mizaci(huysal) özelliklerimizle sonradan Aileden ve sosyal çevreden(oturulan çevre,okul,arkadaş çevremiz gibi) sosyalleşme ile kazandığımız karakteristik özelliklerimizin toplamı,bütünlüğüdür.

Kişilik bir başka değişle; İnsanın fizyolojik(ilkel,dürtüsel) psikolojik zihinsel ve sosyal yönlerinin toplamıdır.
S.Freud’a göre kişiliğimizi oluşturan unsurlar; İd-Ego-Süperegodur.
İd İnsanın biyolojik ilkel dürtüsel yanıdır.
Ego İnsanın psikolojik yanıdır.Mantıksal alanıdır.İd ve Süperego arasında denetim ve denge alanıdır.
Süperegoİnsanın toplumsal yanıdır ve vicdan duygusu hakimdir.
Alt Benlik(id) ile Üst Benlik(Süperego) arasındaki mekanizma ise ego (ben) mantıksal yanımızdır.
İd-ego-süperego yanımız ahenkli bir bütünlük içinde işlevini yerine getiremezse kişiliğimiz de bağımlılık gibi bir durumla karşı karşıya kalırız.

Bağımlı kişilik yapısı bir kişilik bozukluğudur.
Kişilik bozuklukları kişilik özelliklerinin esneklikten yoksun bir nitelik kazanarak kişinin çevresiyle ilişkilerinde zorlanmasına yada kendi içinde sıkıntılara neden olacak boyutlarda yaşanmakta olmasını tanımlar kendisini ve çevresini algılamasında ve ilişkisinde katı bir değişmezlik gösteren bu özellikler nedeniyle kişi,yaşadığı durumlara uygun tepkiler vermek yerine her türlü duruma birbirinin benzeri tepkiler verir.Bu özellikler çoğu kez ergenlik döneminde bazende yetişkinliğin ilk yıllarında ortaya çıkar ve giderek belirginleşir.
(Engin GEÇTAN,Psikodinamik psikyatri ve normal dışı davranışlar sayfa 246)
Kişilik bozukluğu gösteren insanlar genellikle bu özelliklerini doğrudan şikayet konusu etmezlerse de yaşamlarında etkin olamamaktan yada ilişkilerin de ki aksaklıklardan ötürü rahatsızdırlar.
(Engin GEÇTAN,Psikodinamik psikyatri ve normal dışı davranışlar sayfa 246)
Buradan hareketle bağımlı kişilik yapısınında bir kişilik bozukluğu olduğunu dile getirilmiştir.Bağımlı kişilerin,bağımlılık nedenlerinden en önemlisine bakacak olursak; bağımsızlığın özgürlüğün ve özerkliğin kötü sonuçlar vereceğini düşünen ve savunan anne babaların özellikle de çocuklarının yaşamına fazlaca müdahale eden annelerin ürünüdür.
Bağımlı kişilik yapısı gösteren kişiler genellikle ayrılık anksiyetesi geliştirirler ve bu yüzden de ayrılık düşüncesine katlanamazlar,bağımlı kişiler yalnızlıktan çok korkarlar ve bu duyguyu yalnızlık duygusunu çok yoğun yaşarlar.Buna bağlı olarakta oto kontrollerini sağlayamazlar yani duygu ve düşüncelerini denetleyemezler.Bir başka değişle kendi özerkliklerini gerçekleştiremezler.
Bağımlı kişiler sürekli terk edilme korkusu yaşarlar.
Eleştirilmeyi sevmezler ve eleştirildiklerinde yıkıma uğrarlar.
Bağımlı kişiler günlük yaşamlarında örneğin alışverişlerini tek başına yapabilmede,bir restaurantta ne yiyeceklerine karar verebilmede,alınıp satılacak bir eşyada bile kararsız kalırlar.
Bura da da kararsız kimlik statüsü ortaya çıkar.Bağımlı kişiler bağımlı oldukları kişi ve ya kişilerin görüş ve desteklerini alma ihtiyacı duyarlar.
Bağımlılığı yoğun yaşayan kişiler nerede yaşayacakları hangi mesleği seçip hangi işte çalışacakları konularında dahi kararları başkalarına bırakırlar.Bağımlı kişiler karşısında ki kişinin görüşlerine katılmasalarda kendi asıl (gerçek) düşüncelerini söylemez ‘’Sizinle aynı fikirdeyim’’ diyerek savunma mekanizması geliştirirler.
Bağımlı kişiler kendileriyle ilgili bir işe başlamada güçlük çekerken başkalarının işlerine o işi yapmayı istemeseler bile önemsenmek,onay almak,sevgi görmek,kendilerini değerli hissetmek için başkalarının işlerini yerine getirme zorunluluğu hissederler.
Bağımlı kişilik yapısı Arkadaş ilişkilerini,evlilik ve aile yaşantısını,meslek ve iş hayatını olumsuz etkileyen bir durumdur.Bağımlı kişilik yapısı aynı zamanda da doğru yöntem ve tekniklerle de  bağımlılıktan bağlılığa doğru tedavi edilebilecek bir kişilik bozukluğudur.

Sizler de bağımlı kişilik özellikleri gösteriyor ve bu durumla baş edebilmeyi istiyorsanız bize ulaşabilir ve danışmanlık desteği alabilirsiniz.

  Aile Danışmanı Derya SEYDİOĞLU Aile ve Çift danışmanlığı, Cinsel Terapi Çocuk Ergen Genç danışmanlığı, Aile ve Yaşam Koçluğu, Eğitim Koçluğu, Tercih Danışmanlığı ve Bireysel Danışmanlık kapsamında Danışmanlık hizmeti vermektedir.

ADRES:
Çınarlı
 Mahallesi Atatürk Caddesi Özülkü iş merkezi Kat:14  D:2 – 3  (Özel Adana Hastanesi Üstü) SEYHAN / ADANA
       Randevu Almak İçin Arayınız   

 0544 204 61 82 ve 0322 234 9 234