Telefon: 0544 204 61 82
e-mail: adanaterapi01@gmail.com

Doğum Sonrası Depresyon

Doğum Sonrası Depresyon

Doğum Sonrası Depresyon

Doğum Sonrası Depresyon Sebepleri merak edilen konulardandır. Her kadın için doğum anı özeldir, nasıl ki erkeklerin askerlik hikayeleri vardır ve yaşayan için özeldir. İşte her kadın için  de doğum hikayeleri  biriciktir. Doğum anı öncesinde bebek için yapılan hazırlıklar, doktor kontrolleri, bebeğin anne karnında kurduğu bağ doğum sürecini destekler.

Anne doğum anı ile ilgili hayaller kurar, bebeğini kucağına alacağı anı hayal eder, onu emzireceği anı düşünür. Kafasında kurduğu hayaller gerçekleşmeyebilir, doğum sonrası bebek kontrol amaçlı küvese konulabilir ve anne-bebek buluşması gecikebilir.  Anne adayı doğumunu normal doğum olarak hayal ederken, sezaryen doğum yapmak durumunda kalabilir. Buna benzer riskli doğum hikayeleri annenin farklı duygular yaşamasına neden olabilir. Anne için bebeğin doğumu, heyecan ve neşeden korku ve kaygıya kadar çeşitli güçlü duyguları başlatabilir. Ama aynı zamanda beklemeyeceğiniz bir şeyle de sonuçlanabilir, depresyon.  Yeni annelik duygusu tadanlar doğum sonrası bebek  ile ilgilenme, sevgi verme, bakımı gibi süreçlere uyum sağlamaya çalışırlar.

Yeni annelerin çoğu, doğumdan sonra genellikle ruh hali değişimlerini, ağlama nöbetlerini, kaygıyı ve uyku güçlüğünü içeren doğum sonrası “bebek hüznü” yaşarlar. Bebek  hüznü genellikle doğumdan sonraki ilk 2 ila 3 gün içinde başlar ve iki haftaya kadar sürebilir. Ancak bazı yeni anneler, doğum sonrası depresyon olarak bilinen daha şiddetli, uzun süreli bir depresyon biçimi yaşarlar. Bazen hamilelik sırasında başlayıp doğumdan sonra da devam edebildiği için postpartum depresyon olarak adlandırılır. Nadiren, doğum sonrası psikoz adı verilen aşırı duygudurum bozukluğu da doğumdan sonra gelişebilir.

Doğum sonrası depresyon bir karakter kusuru ya da zayıflık değildir. Bazen sadece doğum yapmanın bir komplikasyonudur. Doğum sonrası depresyonunuz  olduğunda  hızlı tedavi belirtilerinizi yönetmeniz ve bebeğinizle bağ kurmanız önemlidir. Bu sebeple kurumumuzdan destek alabilirsiniz.

 

dogum sonrasi depresyon 1 - Doğum Sonrası Depresyon

Doğum sonrası depresyon belirtileri

Doğum sonrası depresyon belirtileri bebek hüznü ile karıştırılabilir.  bebeğinize bakma ve diğer günlük görevleri yerine getirme yeteneğiniz etkileniyorsa ve bu durum  uzun sürüyorsa doğum sonrası depresyondan şüphelenmek doğru olacaktır.  Semptomlar genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde gelişir. Ancak daha erken – hamilelik sırasında – veya daha sonra – doğumdan bir yıl sonra başlayabilirler.

 

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir?

 

  1. Depresif ruh hali veya şiddetli ruh hali değişimleri
  2. Çok fazla ağlamak
  3. Bebeğinizle bağ kurmada zorluk
  4. Aileden ve arkadaşlardan çekilme
  5. İştah kaybı veya normalden çok daha fazla yemek yeme
  6. Uykusuzluk denilen uyuyamama veya çok fazla uyuma
  7. Aşırı yorgunluk veya enerji kaybı
  8. Eskiden zevk aldığınız aktivitelere daha az ilgi ve zevk
  9. Yoğun sinirlilik ve öfke
  10. İyi bir anne olmadığınızdan korkun
  11. Umutsuzluk
  12. Değersizlik, utanç, suçluluk veya yetersizlik duyguları
  13. Açıkça düşünme, konsantre olma veya karar verme yeteneğinde azalma
  14. Huzursuzluk
  15. Şiddetli anksiyete ve panik ataklar
  16. Kendinize veya bebeğinize zarar verme düşünceleri
  17. Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri

 

 

doğum sonrası depresyon 2

*Tedavi edilmeyen doğum sonrası depresyon aylarca veya daha uzun sürebilir. Doğum sonrası depresyonu ciddiye almak gerekir. Sürecin geciktirmek geçer diye beklemek bebeğinizle olan bağınızı zedeleyecektir. Bebeğinizle bağlarınızı yeniden güçlendirmek, sağlıklı anne-çocuk bağını kurmak mümkündür. Yeni anneler depresyonda olduğunu fark etmeyebilir bu yüzden yakın arkadaşlar, eşler yeni annelerin psikolojik destek alması konusunda yardımcı olmalıdır.”

 

0544 204 61 82

Dr. Psikolojik Danışman
Ayşe Sarpkaya