Telefon: 0544 204 61 82
e-mail: adanaterapi01@gmail.com

PANİK ATAK YAŞAYAN KİŞİLERİN YAKINLARI NE YAPMALI yada YAPMAMALI

panik atak geciren kisiye nasil yardimci olunur 16348099734592 b

PANİK ATAK YAŞAYAN KİŞİLERİN YAKINLARI NE YAPMALI yada YAPMAMALI

PANİK ATAĞI ÖĞRENMEK VE ÜSTESİNDEN GELMEK YAŞADIĞINIZ KRİZDEN DAHA KOLAY

Hemen hemen hepimiz bazı zamanlar ve durumlar karşısında endişe ve panik hissi yaşayabiliyoruz. Bu his genellikle gergin olduğumuzda, stresli bir durumda örneğin iş hayatı, diğer insanlarla ya da en yakınlarımız ile olan ilişkilerimiz, ev yaşantısı, kalabalık trafikler, bir diğeri de tehlikeli durumlarda( ormanda gezerken aniden bir hayvanın çıkması, yolda yürürken ya da araba kullanırken şoförün direksiyonu üzerimize kırması gibi durumlara karşı verilen doğal bir tepkidir.

Ancak panik atak bozukluğu yaşayan biri için bu durum tam olarak bu şekilde normal seyretmemektedir. Bu kişiler panik olma haini, anksiyete, endişe ve stres duyguları genel olarak bir çok durumda düzenli olarak ortaya çıkar ve  genellikle ortada belirgin bir sebep olmaksızın bu panik olma halini yaşadıklarını görürüz.

Öyleyse Panik Atak ın tanımına bakacak olursak, ortada gerçek bir tehlike veya elle tutulur gözle görünür bir neden olmaksızın vücutta şiddetli bir şekilde kendini gösteren belirtilerdir. Bu belirtiler genellikle bireylerde şu şekilde görülmektedir: göğüste ağrı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, terleme, vücudu sıcak basması, bulantı ve kollarda, ayaklarda uyuşma bunlar en sık görülenlerdir.

Panik atak yaşama anı kişiler için çok korkutucu ve tekrarlandığında ne yapacaklarını bilmedikleri için kendilerini savunmasız hissettikleri bir andır. Bu anda kişi kalp krizi geçirdiğini veya öleceğini düşünebiliyor. Hatta kişilerin ilk yaptığı şey hastanelerin acil servislerine “Kalp krizi geçiriyorum” “Ölüyorum” şikâyeti ile başvurmaları, yapılan tahliller, tedaviler, izlem ve gözlemleri sonucunda kalp krizi geçirmedikleri Uzman doktorlar tarafından belgelenmiş ve ifade edilmiş oluyor. Ama yine de bireyler bu sonuçlar ile yetinmeyip, kendi vücutlarını dinlemeye devam ediyorlar ve ne zaman tekrar bunları yaşarım endişesi ile sosyal yaşantısı sürekli bir kaygı ve endişe halinde geçirmiş oluyor.

Panik atak aniden ortaya çıkmaktadır. 10 dakika en yüksek seviyeye çıkar belirtiler yaşanılan anın yoğunluğu olarak, ardından 15 dakika içinde sonlanır.

Görülme sıklığı olarak, her 100 kişiden yaklaşık 3-4 ünde bu hastalık görülüyor.  Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görünmektedir.

PANİK ATAK NEDENLERİ NELERDİR

Yapılan araştırmalara ve yazılan makalelere baktığımızda nedenleri konusunda net bir sonuç bulunmamaktadır.  Fakat genel olarak geçmiş yaşantılar ve beynimizden kaynaklanmaktadır.

Bu konuları açacak olursak,

  1. Kaygılı, evhamlı anne-babaya sahip olma, geçmiş yaşantılarda anne-baba yada değer verdiğiniz bireyi, hayvanı kaybetme, terk edilme, ebeveynlere yada bakım veren kişiye karşı bağlı değil bağımlı olma hali, cinse istismar, çeşitli travmalar. Birileri tarafından sürekli eleştirilmek
  2. Beynimizde nöron adı verilen sinir hücrelerinden salgılanan, heyecan ve duygusal yaşantılarımızı düzenleyen bazı beyin hormonlarının anormal çalışması sonucu da oluşmaktadır.

TEDAVİSİ

Tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Uygulanabilirliği bilimsel olarak kanıtlanmış iki şekilde tedavisi bulunmaktadır.

  1. İlaç Tedavisi : kişide beyin sinir hücrelerindeki bozuk olan biyokimyasal aktiviteyi düzenleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar en az bir-iki yıl sürmektedir.
  2. Psikoterapi: belirtiler hakkında  yanlış bilgi ve inanışlarının düzeltilmesi ve kişinin belirtilerinden korkmamaları için bilişsel yeniden yapılandırma ile düşünce değişikliği sağlanması amaçlanmıştır.

Psikoterapiye iyi yanıt veren bu rahatsızlığın tedavisi bir yana, bu rahatsızlığı yaşayan kişi, ataklarından dolayı kaçındığı davranışları belirleyip, yaşamını kısıtlayan şeylerin üstüne giderse bu hastalığı bir nebze hafifletebilir. Aslında panik atağı yaşayan kişi atak yaşadığı durumların ne kadar üstüne giderse hastalık da o kadar küçülür.

PANİK ATAK YAŞAYAN KİŞİLERİN YAKINLARI NE YAPMALI yada YAPMAMALI

Burada Panik Atağı yaşayan kişilere değindik ama en önemli ayak olan bir diğer durum daha bulunmaktadır.  Bu da bu rahatsızlığı yaşayan bireylerin yakınlarıdır. Yakın kişiler bu durumu yaşayan bireylere en sık olarak ‘Bir şeyin yok’ ya da ‘Evham yapıyorsun’ gibi cümleler sarf etmektedirler. Eleştirmek, küçük düşürmek ve zorlamak da yapılan yanlış davranışlar olmaktadır. Oysa ki Panik kişinin kontrolü dışında gelişen bir durumdur.

Bu durumda kişiyi can kulağıyla dinleyin ve ona yardımcı olmaya çalışın. Sabırlı olun. Panik atak mutlaka kontrol altına alınabilir bir durumdur. Tedavi için mutlaka bir yardım kuruluşuna başvurmasını sağlayın. Siz korkmayın çünkü tedavi yolları bilimsel olarak kanıtlanmış bir rahatsızlık olup tedaviye her geç kalmanızda süreciniz daha da zora gidecek ve yaşam alanınız kısıtlanacaktır. İlk adımı sen atan ol aksi halde Panik atak durumu yine gelecektir.  Tedavi için geç kalma.

UZMAN PSİKOLOG
RANDEVU İÇİN 0544 204 61 82 ve 0322 234 9 234