Çift Terapisi (birlikte bakmak)
Çift Terapisi
Çift Terapisi birlikte bakmak… “Aşk birbirine bakmak değil, birlikte aynı yöne bakmaktır”, der ünlü bir yazar. Çocuklukta öğrenilen bilişsel-sel ve duygusal süreçlerin sorunlu olması sağlıklı işleyişin geliştirilmesi ile mümkündür. Çiftler arasında etkileşim durumlarında tetikleyicileri belirlemek önemlidir. Bazen eşlerden biri “ bana değer vermediğini hissediyorum artık beni sevmiyor” diyerek problemi tanımlarken diğer eş “senin için yemek yapıyorum, evi temizliyorum sana sevgimi bu şekilde gösteriyorum” diye karşılık vermektedir.
Uzun süren ilişkilerde bazen çiftler sürdürdükleri iletişim kalıbının artık işlevsel olmadığı şikayeti ile gelirler. Örneğin; eşlerden biri “eşim bana sevgisini göstermiyor, bir güzel söz söylemiyor, ilgisini göstermiyor, ruhsuz bir insan oldum” diye ifade ederken diğer eş “ ben böyleyim, benim tabiatım bu” şeklinde aralarındaki ilişkiyi anlatabiliyor. Çiftler yaşadıkları çatışmaları çözüme ulaştıramadıklarında terapiye gelmektedir.
Çift terapilerinde eşler arası uyumsuz örüntülerin ve kişilerarası etkileşimlerinin etkili biçimde nasıl ele alınacağı ve etkili yaşam serüveni edinmelerini sağlamak önemlidir. Çiftlerin farklı bakış açılarının ve deneyimlerinin açık, kabullenici ve dürüst olması ile ancak çiftler birbirini duymaya başlayabilir. Çift terapisinde kullandığımız farklı metaforlarla çiftlerin farklı bakış açısı almayı anlamaları sağlanmaktadır. Böylece çiftler yaşadıkları çatışma ile ilgili duygusal ve bilişsel tepkilerin dışına çıkarak sürecin tanığı olabilmektedir. Sahneyi izleyerek içerikten uzaklaşabilir şimdi ve burada akışını gözlemleyebilir. Bu da farklı tepkiler verebilecekleri seçim anlarını fark etme bilinci oluşturur. Böylece çiftlere değerleri doğrultusunda hareket etmek için gereken özgürlüğü ve davranışsal esnekliği sağlar.
Siz de çift terapisi randevunuzu Ph. Dr. Ayşe SARPKAYA ‘ dan alabilirsiniz.
Uzman Psikolog ve Aile Danışmanlarından Randevu Almak İçin
0544 204 61 82 ve 0322 234 9 234